Over mij

 

Met wie krijg je te maken als je bij mij een workshop volgt, een individuele sessie doet, of een ontwikkeltraject ingaat?

Ik heb na mijn studie aan de kunstacademie in Tilburg vele jaren gewerkt als beeldend kunstenaar en ruimtelijk vormgever. Ik ben daarmee gestopt toen ik besefte dat het leven van de mensen waarvoor ik werkte mij meer interesseerde dan de objecten die ik voor hen maakte. Mijn kunstenaarschap heeft mij gebracht dat ik het normaal vind om iets te maken dat nog niet bestaat.

Het tweede domein waaraan ik mijn ontwikkeling te danken heb is pleegzorg. Door 20 jaar ervaring, waarvan 10 jaar als pleeggezin en 10 jaar als adviseur bij Pleegzorg Advies Nederland, ben ik bekend geraakt met complexe situaties waarin mensen zich kunnen bevinden. Ik kan, ook als de situatie complex wordt, door de bomen het bos blijven zien. De verschillende studies aan de Interactie Academie in Antwerpen hebben daar ook hun steentje aan bijgedragen. Pleegzorg heeft me veel geleerd over het belang van relaties en de ontwikkeling van kinderen en jongeren, met name als die beïnvloedt wordt door bijzondere omstandigheden. Ik ben medeauteur van de Ontwikkelmeter, een informatiewaaier over de ontwikkeling van en de ontwikkelrisico’s bij kinderen.

Mijn derde tak van sport is aikido, een budo-sport waarbij het doel is om, naast gezond te bewegen, actief bij te dragen aan harmonie in de wereld. Ik geef les aan twee groepen bij Saam-aikido, een aikido-school in Zeeland die ik in 2014 heb opgericht. Bij Saam-aikido beoefenen we een vorm van aikido die ik graag ondersteunend aikido noem. Door het beoefenen van aikido heb ik onder andere geleerd wat spanning doet met de verbinding tussen mensen en wat een ontspannen, aandachtige houding voor moois kan brengen.

De kennis uit het aikido heb ik gecombineerd met de systeemtheoretische kennis uit pleegzorgland en daaruit is in 2018 Saam-leven ontstaan. Wil je meer weten over mijn visie en manier van werken, klik dan hier.

Tot slot misschien nog leuk om te vermelden: ik begeleid al vele jaren een improvisatie toneelclub. Zo’n 10 keer per jaar komen we bij elkaar en spelen dan de sterren van de hemel.

Hans de Win