Werkwijze

 

Ik werk met het Aandachtmodel. In de afbeelding zie je enkele basisbegrippen van het model vermeld staan. In het model staat niet één, maar staan drie vormen van aandacht centraal: levensaandacht, verbindende aandacht en focusaandacht. Onbalans in het leven is het gevolg van onbalans tussen de verschillende vormen van aandacht die we gebruiken in het leven. Omdat elke vorm van aandacht invloed heeft op hoe we fysiek aanwezig zijn ( denk aan aanwezigheid/afwezigheid, spanning/ontspanning en open houding/gesloten houding) kan door fysieke oefeningen de verschillende vormen van aandacht in balans worden gebracht.

Bij het in gang zetten van de gewenste verandering houd ik in mijn werkwijze rekening met enkele bijzondere eigenschappen die we als mens bezitten. Naast onze verbondenheid en kwetsbaarheid is dat met name ons beschermingssysteem en onze verbeelding. Die hebben, vaker dan we denken, een verstorende en onderschatte invloed op ons leven.

Gelukkig hebben we als mens ook een andere belangrijke eigenschap ontwikkeld. Dat is de mogelijkheid om in verbinding te kunnen zijn, in het hier en nu. Het enige wat daarvoor nodig is, is een open houding. Het verkrijgen en behouden van een open houding, ook als er dingen gebeuren die spannend voor ons zijn, staat daarom centraal in mijn werkwijze.